Servicii Oferite
PSIHOTERAPIA ERICKSONIANA (HIPNOZA CLINICA)
„Sunt lucruri pe care le știți, dar nu știți că le știți.
Când veți știi lucrurile pe care nu știți că le știți, vă veți vindeca.”
(Milton Erickson)
Hipnoza a primit conotatiile manipularii si controlului si cea mai nefericita abordare / relationare in istoria hipnozei, a fost hipnozade scena. Hipnoza clinica nu are de-a face cu hipnoza de scena.
Hipnoterapia eicksoniana este terapia centrată pe simptom si orientata spre obiectiv. Interventiile sunt structurate si standardizate, ce-i drept, dar scenariile psihoterapeutice si tehnicile folosite sunt adaptate pentru fiecare client. Unele metafore sunt construite special pentru fiecare caz, avand in vedere UNICITATEA persoane.
Hipnoza este, de fapt, o forma selectiva de atentie, nu-ti pierzi in nici un moment controlul si nu ti se pot induce lucruri neacceptate de subconstientul tau.
Procesul psihoterapeutic debuteaza intotdeauna cu expunerea pe scurt a metodei folosite si construirea aliantei terapeutice
Hipnoterapia se recomanda in
Tulburarile anxioase
*fobii, *atacuri de panica*tulburare obsesiv-compulsiva*stre postraumatic, etc.
Tulburari de comportament alimentar
Dependente de
*alcool*tutun*jocuri de noroc*codependente, etc
Tratarea insomniei
si nu in ultimul rand folosim hipnoza clinica pentru rezolvarea problemelor si optimizare personala.
Comunicarea cu subconstientul, in stare de transa hipnotica, nu poate oferi raspunsuri si solutii, pe care in stare constienta nu le ,,observam,,.
Se pot realiza progresii sau regresii de varsta.
EMDR (Reprocesare si Desensibilizare prin Miscari Oculare)
Metoda a fost descoperita in 1987 cand dr. Francine Shapiro si-a dat seama ca, atunci cand mimeaza miscarile pe care ochii le fac in tipul somnului cu vise (REM – Rapid Eye Movements), acest lucru ii imbunatatea considerabil dispozitia.
EMDR (Reprocesare si Desensibilizare prin Miscari Oculare) este o tehnica psihoterapeutica foarte eficienta. La inceput s-a folosit, in principal, pentru tratarea SSPT ( Sindromul de stres posttraumatic ).
In timp s-a constatat ca se foloseste cu succes si in psihoterapia copilului/ adolescentului care a suferit abuzuri fizice, psihice sau sexuale.
Eficienta clinica a EMDR este demonstrata de numeroase studii si cercetari.
Cercetarile cu privire la EMDR au demonstrat ca aceasta este o metoda validata stiintific in tratarea Sindromului de Stres Postraumatic
In timpul sedintei EMDR, se reflecta elaborarea amintirii traumatice, pacientul vede, pentru prima data, de la distanta amintirea traumatica si se modifica evaluarile cognitive cu privire la sine, treptat se elimina si senzatiile fizice perturbatoare.
Ceea ce se stia de mii de ani (“Credinta ta te-a vindecat”), cercetarile stiintifice o dovedesc acum a fi certitudine: in fiecare din noi exista un sistem natural deauto-vindecare.
Similar unei masini, creierul, sediul gandurilor si a emotiilor, este motorul ce controleaza functionarea intregii masini. Dezechilibrele emotionale stau la baza bolilor fizice. Ca urmare, vindecarea emotiilor si a gandurilor facilitează vindecarea corpului.
Asadar, cercetarile stiintifice ale acestui mecanism de auto-vindecare, numit sistemul de “procesare adaptativa a informatiei” si a functionarii creierului, au stat la baza dezvoltarii unei psihoterapii revolutionare: terapia EMDR.
Terapia de Desensibilizare si Reprocesare prin Miscari Oculare produce rezultate exceptionale, rezolvand rapid probleme curente care au originea in evenimente anterioare negative, incomplet rezolvate.
PSIHOLOGIE APLICATA IN DOMENIUL SECURITATII NATIONALE
– evaluare psihologica in vederea obtinerii permisului port arma
– vizarea permisului pentru detinerea și utilizarea armelor letale/neletale și a munitilor aferente acestora.
Evaluarea psihologica pentru detinerea , portul si folosirea armelor si munitiilor , se realizeaza in scopul identificarii caracteristicilor care ar predispune solicitantii permisului port-arma, comportamentul lipsit de responsabilitate indreptat impotriva propriei persoane sau a altor persoane.
Se urmaresc predictori din diferite contexte.
Psihologia muncii si organizationala
Legislatia actuala in domeniul medicinei muncii impune efectuarea unui control medical si o evaluare a aptitudinilor la angajare, la avansarea intr-o functie si periodic pentru anumite profesii.
Examinarea psihologica la angajare evidentiaza daca persoana are abilitatile si aptitudinile necesare pentru a indeplini cerintele postului pe care urmeaza sa-l ocupe.
Examinarea psihologica periodica ofera posibilitatea cunoasterii modului in care abilitatile si aptitudinile evaluate la angajare evolueaza din punct de vedere al intereselor si aspiratiilor angajatului, oferind un bun indicator asupra calitatii muncii.
Evaluarea psihologica este obligatorie pentru urmatoarele meserii si profesii
– personal cu functii de decizie
– personal cu functii de conducere
– cadre medicale, functionari publici, personal educativ
-personal care lucreaza la inaltime
– personal care lucreaza in medii de inalta, medie si joasa tensiune
– personal care-si desfasoara activitatea in conditii de izolare sau in tura de noapte
-personal care lucreaza in medii cu expunere la radiatii ionizante, campuri electrice3 si electromagnetice
-personal a carui activitate presupune manipularea de substante toxice si stupefiante
– personal care munceste in mediul subteran, etc.
PSIHOLOGIE CLINICA
Serviciile de psihologie clinică oferite lor în cadrul cabinetului de psihologie sunt
• Psihodiagnostic și evaluare clinică
• Intervenţie psihologică
Psihodiagnosticul se referă la cunoașterea factorilor psihologici ai subiectului uman, cu relevanță pentru diverse activități și vizează cunoașterea factorilor psihologici cu relevanță pentru sănătate și boală.
Cunoașterea acestor factori psihologici se realizează prin procesul de evaluare clinică în care se utilizează diverse metode precum, testărie, interviu clinic etc.
Componentele psihologice evaluate clinic pot include:
– aspecte afective;
– aspecte cognitive;
– aspecte comportamentale;
– aspecte psihofiziologice;
– aspecte de personalitate;
– aspecte relaționale.
Instrumentele psihologice utilizate în procesul de evaluare clinică includ:
– interviuri (structurate, semistructurate, libere);
– teste psihologice, etc.
Serviciile de mai sus sunt in concordanta cu indrumarile inscrise in GHID DE PRACTICĂ CLINICĂ ÎN PSIHOLOGIE elaborat de CPR
Testarea si evalaluarea psihologica se poate face si atunci cand se doreste, pur si simplu, autocunoasterea.
Profilele psihologice se realizeaza cu teste pentru care psihologul detine licenta.
Activități specifice de psihodiagnostic și evaluare clinică, bazate pe evaluarea componentelor descrise mai sus, se referă la:
– investigarea și psihodiagnosticul tulburărilor psihice și a altor condiții de patologie care implică în etiopatogeneză mecanisme psihologice, în limitele competenței psihologului;
– evaluare cognitivă și neuropsihologică;
– evaluare comportamentală;
– evaluare subiectiv-emoţională;
– evaluarea personalității și a mecanismelor de coping/adaptare/defensive;
– evaluarea unor aspecte psihologice specifice cuplului, familii sau altor grupuri;
– evaluarea contextului familial, profesional, social (ex. calitatea vieții, funcționarea socială), economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice;
– evaluarea gradului de discernământ al persoanelor, în limitele competenţei psihologului;
– evaluarea dezvoltării psihologice;
– alte evaluări în situații care implică componente psihologice clinice (ex. chestionare de interes în consilierea vocațională etc.).
PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR
Contact
Telefon
Locatie cabinet
Timisoara, Bulevardul Take Ionescu, nr 42, sc B, ap 2